Brandstofsoorten

Brandstofsoorten: Een overzicht van natuurlijk gas (CNG), benzine, diesel, elektrisch, hybride, LPG-G3, LPG en waterstof. Op deze webpagina beschrijven we de verschillende brandstofsoorten die momenteel beschikbaar zijn voor voertuigen. Of je nu geïnteresseerd bent in milieuvriendelijkere opties, kostenbesparende alternatieven of gewoonweg wilt begrijpen welke brandstof het beste bij jouw behoeften past, wij hebben de informatie die je nodig hebt.

Brandstofsoorten

Hieronder volgt een beschrijving van de meest voorkomende brandstofsoorten:

Natuurlijk gas (CNG)

CNG, oftewel samengeperst aardgas, is een schone en efficiënte brandstof die steeds populairder wordt. Het biedt lagere uitstoot van schadelijke stoffen en is economisch aantrekkelijk voor voertuigen. CNG is vooral geschikt voor stadsverkeer en lichtere voertuigen.

Benzine

Benzine is nog steeds een van de meest gebruikte brandstoffen wereldwijd. Het is verkrijgbaar in verschillende octaanwaarden en wordt voornamelijk gebruikt in benzineauto’s. Benzine biedt een goede mix van prestaties, beschikbaarheid en prijs, maar het heeft een hogere uitstoot in vergelijking met sommige andere brandstoffen.

Diesel

Dieselbrandstof wordt voornamelijk gebruikt in dieselmotoren en vrachtwagens. Dieselvoertuigen bieden een hoger koppel en betere brandstofefficiëntie, maar hebben over het algemeen een hogere uitstoot van stikstofoxiden. Ze zijn vooral geschikt voor langeafstandsvervoer en zwaardere voertuigen.

Elektrisch

Elektrische voertuigen (EV’s) zijn de afgelopen jaren sterk in opkomst. Ze worden aangedreven door elektromotoren en gebruiken elektriciteit als brandstof. EV’s zijn milieuvriendelijk, omdat ze geen uitstoot hebben tijdens het rijden. Ze vereisen echter een oplaadinfrastructuur en hebben beperkte actieradius.

Hybride

Hybride voertuigen combineren een verbrandingsmotor met een elektrische motor. Ze kunnen gebruikmaken van zowel benzine als elektriciteit als brandstof. Hybrides bieden de voordelen van lagere brandstofkosten en verminderde uitstoot, vooral in stadsverkeer. Ze hebben ook een grotere actieradius in vergelijking met puur elektrische voertuigen.

LPG-G3

LPG-G3, oftewel Liquefied Petroleum Gas, is een alternatieve brandstof die wordt gebruikt in aangepaste voertuigen. Het is een schonere brandstof met minder uitstoot van schadelijke stoffen dan benzine of diesel. LPG-G3 biedt een goede actieradius en is geschikt voor een breed scala aan voertuigen.

LPG

LPG, ofwel autogas, is een andere vorm van Liquefied Petroleum Gas. Het wordt gebruikt als alternatieve brandstof in voertuigen die zijn omgebouwd om op LPG te rijden. LPG is economisch aantrekkelijk en heeft een lagere uitstoot in vergelijking met benzine of diesel.

Waterstof

Waterstof is een veelbelovende brandstof van de toekomst. Het wordt gebruikt in brandstofcelvoertuigen waarbij waterstof wordt omgezet in elektriciteit, waardoor de voertuigen geen schadelijke emissies hebben. Waterstof heeft het potentieel om een duurzame en schone energiebron te worden, hoewel de infrastructuur nog in ontwikkeling is. Lees meer over waterstof de brandstof van de toekomst?

Slotwoord brandstofsoorten

We hopen dat dit overzicht je een beter inzicht heeft gegeven in de verschillende brandstofsoorten die momenteel beschikbaar zijn. Voor meer informatie en advies over welke brandstof het beste bij jou en jouw voertuig past, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen of onze website te bezoeken.