Landbouwmachines

Mechanisatie Haarlemmermeer

Mechanisatie Haarlemmermeer Occasions
Mechanisatie Haarlemmermeer levert techniek aan de agrarische sector in de volle breedte. Onze klanten zijn akkerbouw-, bloembollen-, loon- en veehouderijbedrijven, aannemers, groenvoorzieners en overheden. Ons leveringsprogramma is zo breed als de sectoren die we bedienen. Read more

Wat is een landbouwmachine

De meest bekende landbouwmachine in Nederland is wel de tractor of populair de trekker genoemd. Wij in Nederland noemen de tractor eigenlijk altijd een trekker. Grotendeels omdat de trekker veelvuldig wordt ingezet voor het voorttrekken van andere werktuigen. De kieper voor transport, een zaaimachine om te zaaien, een aardappelrooier om te oogsten, of  een veldspuit voor gewas verzorging. De trekker is van oorsprong ontwikkelt voor de landbouw, maar wordt tegenwoordig ook gebruikt voor onderhoud van wegen en transport van grond, of het bestrijden van gladheid. Dat komt omdat de trekker altijd kan blijven rijden. Als de wegen zeer slecht begaanmaar zijn komt een trekker en in bijna alle gevallen nog doorheen. Soms met een aanpassing zoals dubbele wielen of zo, maar ze blijven beschikbaar. Een trekker is tegenwoordig kentekenplichtig. Vanaf 1 july 2022 moet alle trekkers geregistreerd staan en een kenteken voeren als ze zich op de openbare weg begeven.

Verschillende soorten trekkers

  • Smalspoortrekker
  • Compacte tractoren
  • Rupstractoren
  • Breedspoortrekker

Hakselaar

Een hakselaar kennen we uit de tuinen voor hget versnipoperen van bomen en takken. In de landbouw is het een machine die wordt gebruikt voor het verkleinen van gewassen zoals gras, mais, en luzerne. De gewassen kunnen zo beter en compacter bewaard worden. Voor de dieren heeft het ook veel voordelen want ze het voer beter verteren. 

Zaai- en plantmachines

Zaai- en plantmachines worden gebruikt voor het zaaien en planten van gewassen. Deze landbouwmachines worden hoofdzakelijk gebruikt in het voorjaar. Maar sommige gewassen zoals bloembollen, tulpen, en narcissen, worden wel in het najaar geplant. Net als dat de wintertarwe in het najaar wordt gezaaid.

Grondbewerkingsmachine

Grondbewerkingsmachines worden gebruikt om het land zaaiklaar en los te maken. Dit gebeurt ook na de oogst van de producten voor het losmaken van de grond of om onkruid te bestrijden. Ze worden het hele jaar door ingezet afhankelijk van grondsoort en bouwplan. Er zijn veel verschillende soorten grondbewerkingsmachines.

Silagewagen

Een silagewagen wordt gebruikt voor het transporteren van mais en gehakseld gras. Hiermee kan je een groot volume eenvoudig vervoeren, en lossen. Dit lossen gebeurt door middel van een bodemketting.

Hooibouwmachines

Hooibouwmachine is de overkoepelende term voor het maaien, schudden, harken en/of ruggen van het gras.

Oogstmachine

Oogstmachine wordt veelal gebruikt voor het oogsten van aardappels, granen, bieten, en groenten (boontjes, erwtjes, andijvie, peterselie etc). De oogstmachine wordt gekozen op basis van het type gewas dat geoogst gaat worden.